etiopia

jakupi
vendi prej ku origjinon lloji i kafesë arabika.

ky lloj kafeje që është mbreti i të gjitha llojeve të kafesë, gjatë shekullit vii prej këtu kaloi në gadishullin arabik, prej ku dhe gjatë shpërndarjes nëpër botë mori këtë emër.

fan noli

e drejta e hidhur
padyshim një gjeni letërsie, por edhe një figurë e zymtë politike dhe fetare, emri i vërtetë i të cilit është: theofanes stylianos mavromatis

shkollimin e kreu në greqisht dhe u shugurua si prift i kishës ortodokse greke. punoi si mësues në shkollat prestigjioze greke të aleksandrisë në egjipt duke mos shprehur kurrë idetë nacionaliste shqiptare. si një njohës i përkryer i gjuhës greke ka ligjëruar në lëmi të ndryshme.

dhe nga që nuk arriti të bëhej peshkop në kishën ortodokse greke, kaloi në kishën ortodokse ruse. në atë kohë ishte jashtëzakonisht veprim i turpshmëm si dhe i dyshimtë një prift të shugurohej në një kishë ortodokse dhe pa lejen e hierarkisë së tij të kalonte në një kishë tjetër ortodokse. ky skandal kaloi në përmasa më të mëdha kur ai u shugura si peshkop në kishën ortodokse ruse.

peshkopi mavromatis më vonë braktisi betimin e tij ndaj kishave, dhe filloi karierën e tij si politikan. ishte udhëheqës partie politike si dhe kryeministër. ambiciet e tija të pangopura personale dhe mos përkushtimi i tij ndaj krishtit janë tregues që ai thjeshtë shrytëzoi kishat vetëm për egon dhe arritjet e tija personale. këto ambicie mbase ishin shumë më të mëdha se kompetencat që kishte, prandaj dhe programi i tij politik dështoi që në fillim.

zibidi

jakupi
nga turq. i pagdhendur. njeri që nuk sillet dhe nuk vepron me kujdes e me maturi ndaj të tjerëve, që i mungon takti. patakt.

si dhe, burrë që vishet në mënyë të pahijshme, qeshrake, panker a hipster.

në kuptimin etimologjik rrjedh nga persishtja, zibidan, që do të thotë zbukurim, gjegjësisht zib që do të thotë stoli. gjithashtu (shih: dandy).

parametër

jakupi
Një veti e ndryshueshme, e matshme, vlera e së cilës është një përcaktues i karakteristikave të një sistemi, p.sh. temperatura, trysnia dhe dendësia janë parametrat e atmosferës.

qekth

jakupi
Shi me pika të turbullta, që bie zakonisht kur ka shtrëngata me erë e me pluhur. Dhe, pluhur i hollë që bie bashkë me vesën mbi fletët e pemëve.

tinto brass

pis
regjisori legjendar italian i filmave pis. por jo dhe aq pis sa pornoja. filmat e tinto brass kategorizohen si filma erotik.

tinto është mjeshtër i bythëve.

bythët janë elementi kryesor përbërës i filmave të tij. për mua si një fetishist bythësh filmat e tij kanë qenë kënaqësi e papërshkruar. nuk kam lënë film të tij pa parë gjatë shkollës së mesme, kur të gjithë tjerët shihnin porno.

ç'pret?


fjalorishti është një platformë ku mund të ndashë mendimet dhe ndjenjat me liri të plotë, është burimi i diturive të lira.

a do që edhe ti të bëhesh pjesë e këtij thesari fantastik?

regjistrohu