skënderbeu

jakup beg egnatia
ose gjergj kastrioti, ishte një fisnik nga mesjeta që fillimisht si ushtarak ishte pjesë e perandorisë osmane dhe luftonte për to, ndërsa më vonë nisi një kryengritje kundër tyre.

figurat e tilla historike nëpër gjeografi të komplikuara dhe variabile zakonisht bëhen dhe viktimë përvetësimi, prandaj dhe serbët për skënderbeun thonë që ai në fakt ka qenë serb dhe është figurë historike e kulturës së tyre.

pikënisja e naracionit serb lidhur me këtë teori është e ëma e skënderbeut vojsava, gjegjësisht marin barleti i cili për vojsavën thotë që ishte e bija e një fisniku nga triballi (lat. pater nobilissimus triballorum princeps). më tej e sforcojnë këtë teori me emrat "pravosllave" të motrave dhe vëllezërve të skënderbeut (stanisha, reposh, konstantin, Mara, Jelena, Vlajka, Mamica, dhe Angelina), si dhe martesat apo lidhjet familjare që kastriotët kanë bërë me fisnikët serb dhe malazez.

një teori të ngjashme bëjnë dhe shqiptarët lidhur me aleksandrin e madh, e mëvetësojnë atë si shqiptar, duke u ndërlidhur në origjinën epirote të së ëmës së tij olimpisë.

naracione të këtilla mëvetësimi gjen dhe për figura tjera historike që kanë lënë gjurmë në këto troje. me një fjalë, askush nuk i do humbësit, të gjithë donë fituesit.
e drejta e hidhur
një figurë mitike, e qëndisur nga rilindasit shqiptar gjatë periudhës së krijimit të konceptit: kombi shqiptar.

me rënien e monarkive dhe sistemit feudal, lulëzoi krijimi i kombeve, në rastin tonë me rënien e perandorisë osmane lindi nevoja për krijim të një kombi vis-a-vis shteti nga zbrazëtira e madhe e fuqisë që pësuan trevat në gadishullin ballkanik.

rënia e perandorisë osmane, dhe plani për dëbim të të gjithë myslimanëve nga evropa veç më kishte filluar në periudhën kur rilindasit filluan të krijonin kombin shqiptar. ky koncept nuk mund të krijohej mbi figura jashtmase të suksesshme të peridhës osmane siç ishin ali pashë tepelena apo muhammed pashë kavaja, as më pak mbi 35 kryeministrat me origjinë shqiptare që kishin qenë në krye të po asaj perandorie.

ishte koha e ndryshimit, prandaj dhe rilindasit gërmuan periudhën para osmane për të rikthyer në shesh figurat krishtere/evropiane siç po kërkonte konjuktura e atëhershme. dhe kështu lindi figura e skënderbeut që ishte e ngjashme për evropianët nga legjionari romak arminius.

ç'pret?


fjalorishti është një platformë ku mund të ndashë mendimet dhe ndjenjat me liri të plotë, është burimi i diturive të lira.

a do që edhe ti të bëhesh pjesë e këtij thesari fantastik?

regjistrohu