dylber

mono
Me prejardhje nga persishtja, termi dil nënkupton zemër, ndërsa 'ber' do të thotë ai, ajo apo diçka që rrëmben. E kur bashkohet fjala 'dilber', atëherë ka ngarkesën kuptimore si “...ai/ajo që tërheq zemrat. E dashura, e dashuruara”.

celebrim

kurriozi
kremtim a festim.

fjalë me prejardhje të huaj që ka hyrë në gjuhën shqipe mbase nëpërmjet gjuhës së shkruar. ashtu si ceremoni, centurion ose certifikatë.

gjuha standarde shqipe

jakupi
Delegatët e Kongresit të Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe.
Tiranë, më 25 nëntor 1972;

Thoma Deliana
ministër i Arsimit dhe i Kulturës i RPSH

Prof. Androkli Kostallari
drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Prof. Mahir Domi
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Prof. Eqrem Çabej
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Prof. idriz Ajeti
dekan i Fakultetit Filozofik, Prishtinë

Prof. Dhimitër Shuteriqi
kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve, Tiranë

Prof. Aleks Buda
historian në Institutin e Historisë të USHT, Tiranë

Dr. Rexhep Qosja
drejtor i Institutit Albanologjik, Prishtinë

Prof. Shaban Demiraj
pedagog i gjuhës shqipe në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

B. vj. shk. Lirak Dodbiba
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Kolë Koci
Mësues i Popullit, Tiranë

Mr. Remzi Nesimi
pedagog i gjuhës shqipe në Akademinë Pedagogjike, Shkup

B. vj. shk. Jorgji Gjinari
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Doc. Ainastas Dodi
dekan i Fakultetit të Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

Emil Lafe
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Doc. Jup Kastrati
pedagog i gjuhës shqipe në Institutin e Lartë Pedagogjik, Shkodër

Engjëll Angoni
specialist për gjuhën shqipe në Ministrinë e Arsimit dhe të Kulturës, Tiranë

Ali Abdihoxha
drejtor i Shtëpisë Botuese «Naim Frashëri», Tiranë

Luigj Franja
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Shkodër

Prof. Josif Ferrari
studjues arbëresh, profesor i gjuhës shqipe në Universitetin e Barit

Mr. Ahmet Kelmendi
pedagog i gjuhës shqipe në Shkollën e Lartë Pedagogjike, Prishtinë

Ahmet Limani
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Mamurras

Ajet Bytyçi
pedagog i gjuhës shqipe në Shkollën e Lartë Pedagogjike, Prizren

Ali Dhrimo
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Bahri Beci
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Bajram Hajrullaj
pedagog i gjuhës shqipe në Filialen e USHT, Vlorë

Prof. Bedri Dedja
zv.ministër i Arësimit dhe i Kulturës i RPSH

Besim Bokshi
pedagog i gjuhës shqipe në Shkollën e Lartë Pedagogjike, Gjakovë

Doc. Dalan Shapllo
pedagog i letërsisë shqiptare në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

Drita Garuci
mësuese e gjuhës dhe e letërsisë shqipe, Shkodër

Dritëro Agolli
shkrimtar, Tiranë

Dhimitër Samara
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Dhori Qiriazi
shkrimtar, Ersekë

Elsa Vakëflliu
mësuese e gjuhës dhe e letërsisë shqipe, Berat

Fadil Podgorica
pedagog i gjuhës shqipe në Institutin e Lartë Pedagogjik, Shkodër

Fatmir Agalliu
pedagog i gjuhës shqipe në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

Fatmir Gjata
shkrimtar, Tiranë

Ferdinand Leka
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Gaqo Peci
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Korçë

Hasan Sazani
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Gjirokastër

Henrik Lacaj
pedagog në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

Hysen Qosja
pedagog i gjuhës shqipe në Institutin e Lartë Pedagogjik, Elbasan

Isa Bajçinca
pedagog i gjuhës shqipe në Fakultetin Filozofik, Prishtinë

ismail Bajra
drejtor i NGBG «Rilindja», Prishtinë

ismail Doda
drejtor i shkollës «Gjergj Kastrioti — Skënderbeu», Ostros (Krajë)

ismail Kadare
shkrimtar, Tiranë

Jakov Xoxa
shkrimtar, Tiranë

Jani Thomaj
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Jorgo Bulo
historian i letërsisë shqiptare në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Jorgji Çerepi
pedagog i gjuhës shqipe në Filialen e USHT, Durrës

B. vj. shk. Koço Bihiku
zv.drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Kolë Ashta
pedagog i gjuhës shqipe në Institutin e Lartë Pedagogjik, Shkodër

Kristaq Shtëmbari
përgjegjës i Kabinetit pedagogjik, Fier

Lasgush Poradeci
shkrimtar, Tiranë

Luan Dino
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Përmet

Lumnie Shehetila
mësuese e gjuhës dhe e letërsisë shqipe, Elbasan

Llazar Siliqi
shkrimtar, Tiranë

Mehmet Çeliku
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Menella Totoni
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Mërkur Alimerko
drejtor i Shtëpisë Botuese të Librit Shkollor, Tiranë

Mikel Zavalani
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Korçë

Mufit Trepça
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Peshkopi

Doc. Munir Reso
pedagog në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

Naim Bardhi
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Kavajë

Nesti Bellovoda
pedagog i gjuhës shqipe në Filialen e USHT, Korçë

Nikoleta Cikuli
gjuhëtare në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Niko Tanini
redaktor letrar në gazetën «Zëri i popullit», Tiranë

B. vj. shk. Osman Myderrizi
gjuhëtar, mësues veteran, Tiranë

B. vj. shk. Pashko Geci
gjuhëtar, mësues veteran, Tiranë

Dr. Petro Janura
drejtor i Degës së gjuhës shqipe në Universitetin e Shkupit

Pjetër Fusha
mësues i gjuhës dhe i letërsisë shqipe, Rubik

B. vj. shk. Qemal Haxhihasani
folklorist në Institutin e Folklorit të USHT, Tiranë

Remzi Përnaska
pedagog i gjuhës shqipe në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

Sefedin Sulejmani
drejtor i Njësisë së bashkuar të punës botuese «Flaka e vëllazërimit», Shkup

Sofika Adhami
mësuese e gjuhës dhe e letërsisë shqipe, Vlorë

Sofika Morcka
gjuhëtare në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

B. vj. shk. Spiro Floqi
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Doc. Stefan Prifti
gjuhëtar, Tiranë

Sterjo Spasse
shkrimtar, Tiranë

Shefqet Hoxha
pedagog i gjuhës shqipe në Filialen e USHT, Kukës

Shevqet Musaraj
shkrimtar, Tiranë

Tomor Osmani
pedagog i gjuhës shqipe në Institutin e Lartë Pedagogjik, Shkodër

Xhevat Lloshi
gjuhëtar në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT, Tiranë

Ylli Ruli
pedagog i gjuhës shqipe në Filialen e USHT, Berat

Zana Daci
pedagoge e gjuhës shqipe në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë të USHT, Tiranë

Prof. Zihni Sako
drejtor i Institutit të Folklorit të USHT, Tiranë

Zhaneta Nova
mësuese e gjuhës dhe e letërsisë shqipe, Gjirokastër

gjuha standarde shqipe

jakup beg egnatia
ose gjuha e njësuar letrare shqipe.

u miratua në Kongresin e Drejtshkrimit të Shqipes në vitin 1972 në Tiranë. Ky Kongres, si forumi më i lartë shkencor, analizoi e diskutoi gjerësisht parimet themelore, çështjet e përgjithshme dhe shumë zgjidhje të veçanta të drejtshkrimit të shqipes, si edhe probleme të tjera teorike e praktike, që kanë të bëjnë me normën letrare në përgjithësi.

si shumë segmente tjera shoqërore edhe gjuha standarde me që u miratua në kohën e regjimit është e hapur për shumë diskutime e pyetje rreth asaj se sa plotëson dhe kënaq normat shoqërore dhe origjinalitetin e gjuhës shqipe.

qka

pis
shqiptarët me aftësi të kufizuara lidhur me shkronjën ç, përdorin këtë shprehje gjatë formimit të këtij përemri pyetës.

personalisht për mua tingëllon si që-ka .

tashak

jakup beg egnatia
një lojë, lloj lozjeje.

ndodh zakonisht kur në ndonjë ndeshje sportive, si p.sh futboll, një ekip e dominon dhe dallueshëm e fiton ekipin tjetër. në raste te këtilla, ekipi dominues fillon të loz tashak në vend të futbollit.

kjo lozje haset dhe nëpër rrethana intelektuale apo debate të ndryshme. në qoftë se në një grup shoqëror 2 a 3 vetë janë të lexueshëm e me horizont të gjerë, këto zakonisht lozin tashak me individë apo grupe pseudointelektuale që bëjnë shovinizëm të lirë e banal.

- të lutem mehmet, mos thuaj "për hajr t'koft bajrami e përshumot, o hajdar!", po në vend të asaj "urime festën harry!"
- o mi rrofsh koqet hajdar?

fan noli

e drejta e hidhur
padyshim një gjeni letërsie, por edhe një figurë e zymtë politike dhe fetare, emri i vërtetë i të cilit është: theofanes stylianos mavromatis

shkollimin e kreu në greqisht dhe u shugurua si prift i kishës ortodokse greke. punoi si mësues në shkollat prestigjioze greke të aleksandrisë në egjipt duke mos shprehur kurrë idetë nacionaliste shqiptare. si një njohës i përkryer i gjuhës greke ka ligjëruar në lëmi të ndryshme.

dhe nga që nuk arriti të bëhej peshkop në kishën ortodokse greke, kaloi në kishën ortodokse ruse. në atë kohë ishte jashtëzakonisht veprim i turpshmëm si dhe i dyshimtë një prift të shugurohej në një kishë ortodokse dhe pa lejen e hierarkisë së tij të kalonte në një kishë tjetër ortodokse. ky skandal kaloi në përmasa më të mëdha kur ai u shugura si peshkop në kishën ortodokse ruse.

peshkopi mavromatis më vonë braktisi betimin e tij ndaj kishave, dhe filloi karierën e tij si politikan. ishte udhëheqës partie politike si dhe kryeministër. ambiciet e tija të pangopura personale dhe mos përkushtimi i tij ndaj krishtit janë tregues që ai thjeshtë shrytëzoi kishat vetëm për egon dhe arritjet e tija personale. këto ambicie mbase ishin shumë më të mëdha se kompetencat që kishte, prandaj dhe programi i tij politik dështoi që në fillim.

gostivari

vlora
sipas abdylhaqim doganit, një dijetar nga shekulli xx i lindur në ky qytet, emri i qyteti rrjedh nga devijimi i fjalës goca e tivarit.

sipas doganit ky vendbanim fillimisht njihej për manastirin e ndërtuar nga një grua e ardhur prej tivari. vendbanimi më pas filloi të ndërtohej rreth manastirit dhe kështu e mori emrin.

could you patent the sun

jakupi
një pyetje nga anglishtja që do të thotë a mund ta patentosh diellin?

e parashtruar në mënyrë retorike nga një ndër njerëzit më të rëndësishëm që kanë jetuar në ruzullin tokësor, dr jonas salk.

jonas salk është shpikësi i vaksinës kundër paralizës së fëmijëve gjegjësisht kundër poliomielitit. ai këtë vaksinë ia dhuroi të gjithë fëmijëve të botës duke mos e patentuar dhe kur u pyet publikisht se kush e zotëron patentën e kësaj vaksine që ai shpiku, ai u përgjigj: njerëzit, nuk ka një patentë, a mund ta patentosh diellin?

ç'pret?


fjalorishti është një platformë ku mund të ndashë mendimet dhe ndjenjat me liri të plotë, është burimi i diturive të lira.

a do që edhe ti të bëhesh pjesë e këtij thesari fantastik?

regjistrohu